Museet for Religiøs Kunst · adresse · Tlf. xx xx xx xx · info@mail.dk
HANS LYNGE - LIDENSKAB SKAL DER TIL!
22-6-2025 - 14-12-2025
Psst... vi åbner en særudstilling med den afdøde multikunstner Hans Lynge (1906-1988) til sommer.
Hans Lynge, Tusilartoq og den fortryllede måge (udsnit),1985
Museet har som noget nyt valgt at arbejde med et fælles emne for to af årets særudstillinger. Udstillingerne udforsker på hver deres måde blikke på og fra Grønland på tværs af tid, køn og nationalitet. Dette er den anden af de to udstillinger.
Det er en stor glæde at museet har fået mulighed for at vise en stor del af den afdøde grønlandske kunstner Hans Lynges malerier, skulpturer og frafiske værker i udstillingen Hans Lynge - Lidenskab skal der til! Mange af værkerne vil indenfor få år forlade Danmark for at indgå i et kommende Nationalgalleri i Grønland, men inden det sker, vil der være mulighed for at opleve dem her på museet i Lemvig. Det er kunstnerens enke, Inge Lynge, der har doneret værkerne til Fonden bag Nationalgalleriet.
Hans Lynge (1906-1988)
Hans Lynge blev med rette kaldt for en grønlandsk kulturpionér. Lynge var født i Nuuk i 1906 og var oprindeligt uddannet lærer og kateket, men på grund af tuberkulose måtte han opgive dette arbejde. Han involverede sig i politik, teater og kunst, men først i en alder af 41 begyndte han sin uddannelse som billedkunstner på kunstakademiet i København.
I løbet af 1960'erne fandt han sin form, hvor natur, menneske og myte kombineres med sans for farver og også ofte humor.
I Lynges billedverden møder man både den storslåede grønlandske natur, menneskene og ikke mindst figurerne fra de grønlandske sagn og myter. For at forstå sig selv som grønlænder, mente han, at man måtte kende sin egen baggrund i bred forstand - fra de gamle sagn og myter til Hans Egedes ankomst og op til i dag. Det grønlandske landskab, de grønlandske fortællinger, den kristne tro og mennesket smelter sammen til ét i Lynges værker. Heri var han bl.a. inspireret af Grundtvig og den romantiske tanke om, at Gud også er til stede i den før-kristne hedenske tro. Ligesom Grundtvig genskrev Lynge fortiden ved at indskrive en allerede iboende kristen tro i en før-kristen tid. På trods af Lynges tilsyneladende tilbageskuende motiver, hentet (men også genskrevet) fra grønlandsk mytologi, havde værkerne for Lynge et fremtidigt sigte i forhold til en styrkelse af den grønlandske identitet og nationalfølelse.
Lynge og Vestjylland
Der er mange tråde, der knytter Lynge til Museet for Religiøs Kunst og til Vestjylland i det hele taget. Lynge, der også var en passioneret teatermand, var involveret i det grønlandske teater Tuukkaq, der lå i Fjaltring i Lemvig Kommune, Ligesom han også i en periode opholdt sig i sommerhuset i Vester Husby. Men først og fremmest var primusmotor bag Museet for Religiøs Kunst, kunstneren Bodil Kaalund, og Lynge gode venner og samarbejdspartnere. Sammen oprettede de kunstskolen i Nuuk, og det var også Bodil Kaalund, der færdiggjorde Lynges gobelinudsmykning på rådhuset i Nuuk efter hans død i 1988. Museet har qua Bodil Kaalunds relationer til den grønlandske kunstscene med mellemrum udstillet værker i relation til Grønland, ligesom museet råder under en samling af grønlandsk kunst og etnografi.
Udstillingen er støttet af:
Augustinus Fonden
Aage og Johanne Louis-Hansens Fond
A.P. Møller og Hustru Chastine McKinney Møllers Fond til almene Formaal
Edith & Godtfred Kirk Christiansens Fond
Færchfonden